Irodalmi filmes show

Filmre vele!

120 perc
FILMIO Fröccsterasz - Óváros tér
Filmre vele! - Fiatal filmesek mutatnak be regényeket

Fábri Zoltán 141 percet filmesített meg Déry Tibor regényéből, A befejezetlen mondatból, Nagy Dénes nagyjából ugyanennyi oldalt filmesített meg Závada Pál Természetes fény című regényéből. Az ihlet, az inspiráció, az adaptációk története mindig egyéni és eredeti, mindenesetre a Jules és Jimtől A keresztapáig, a Szindbádtól a Werckmeister harmóniákig, a Mephistótól az Akik maradtakig sok jó film, köztük igazi klasszikusok készültek irodalmi mű alapján. Még sok könyv, köztük remek hazai művek is megérdemelnék, hogy vászonra vagy képernyőre kerüljenek. Segítünk: szórakoztató, másfél órás program keretében friss magyar regényeket ajánlunk megfilmesítésre.

Hat kortárs magyar regényt mutat majd be – szakszóval pitch-el - 5-6 percben hat „könyvgazda”. Vecsei H. Miklós felolvassa a könyvgazda által előre kijelölt részletet a könyvből, majd a szakmai zsűri és a közönség kérdéseket tehet fel a könyvgazdának, sőt, akár a szerzőnek is, akik közül többen személyesen is jelen lesznek. E folyamat végén dönt majd a zsűri, hogy kinek ítéli a Legjobb Pitch Díjat.

Könyvek és gazdáik: 

  • Benedek Szabolcs: Kádár hét napja (Helikon Kiadó) - a könyv gazdája: Nagy V. Gergő forgatókönyvíró (a fesztiválon is szereplő Az ezredes a vörös nőért sír rendezője)

A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette a régi feleségét, és beválasztott egy új nőt. Ő az, aki mindig helyes döntést hozott, ő az, aki mindig jókor volt jó helyen. Ez a mű mindannyiunk helyes és helytelen döntéseinek, céljaink és céltalanságaink, cselekvéseink és tehetetlenségeink könyve.

Nagy V. Gergő forgatókönyvíró, dramaturg, de számos írását megtalálhatjuk olyan filmes lapokban is, mint a Filmvilág.

  • Háy János: A cégvezető (Európa Kiadó) - a könyv gazdája: Sümeghy Claudia producer (Curtiz, Magasságok és mélységek)

A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette a régi feleségét, és beválasztott egy új nőt. Ő az, aki mindig helyes döntést hozott, ő az, aki mindig jókor volt jó helyen. Ez a mű mindannyiunk helyes és helytelen döntéseinek, céljaink és céltalanságaink, cselekvéseink és tehetetlenségeink könyve.

Sümeghy Claudia producer eredetileg közgazdásznak készült, végül mégis beszippantotta a filmek és a divat világa. Topolánszky Tamás Yvannal megalapította a JUNO11 filmgyártó céget, ahol reklámok és imázsfilmek mellett játékfilmek útját is egyengetik. Talán legismertebb munkájuk a nagy visszhangot kiváltott CURTIZ, amely Michael Curtiznek (Kertész Mihálynak) állít emléket, az első magyarnak, ami megkapta a legjobb rendezőnek jártó Oscar-díjat. Jelenleg az NFI Inkubátor programja keretein belül Csoma Sándor első nagyjátékfilmjén, a Magasságok és mélységeken, a DVNA című televízió-sorozat fejlesztésén és Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet című ifjúsági filmjének gyártás-előkészítésén dolgozik.

  • Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó) Libri-díjas könyv - a könyv gazdája: Maruszki Balázs dramaturg, forgatókönyvíró (Nino bárkája, a fesztiválon is szereplő Megbélyegzetten - 1968)

A regény címszereplője, a XIX. századi zseni. Miközben kibontakozik előttünk egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, s tanúi lehetünk egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek, aközben egy másik szálon épp az ő rendkívüli életét tanulmányozza napjainkban egy író.

Maruszki Balázs forgatókönyvíró, dramaturg. Miklauzic Bence rendezővel együtt dolgozott az Ébrenjárók és A zöld sárkány gyermekei nagyjátékfilmjén. Három tévéfilmet jegyez, Hőskeresők, Nino bárkája, Rajzoló - ez utóbbi elnyerte a Szecsuáni TV fesztivál legjobb forgatókönyv díját. Írt sorozatot is (Hacktion Újratöltve), vett részt olyan kreatív dokumentumfilmek elkészítésében, mint a Pécsi szál, amely annak ered nyomába, hogy miért éppen a baranyai város ontja megából az olyan zenekarokat, mint a Kispál és a Borz, a 30Y, a Halott pénz és a Punnany Massif, vagy a Megbélyegzetten - 1968, amelyet fesztiválunkon is megnézhetsz.

  • Péterfy Gergely: A kitömött barbár (Kalligram) 2015-ben Aegon-díjas - a könyv gazdája: Kolozsi László író (Apafa), forgatókönyvíró

1796-ban Kazinczy Ferenc hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel.

Kolozsi László író, forgatókönyvíró. Bár eredetileg jogász végzettség, sokféle munkát végzett, dolgozott juhászként is, húsz éves kora óta ír novellákat. Több krimi szerzője (pl. A farkas gyomrában, A bejrúti járat), 2017-ben jelent meg Apufa című könyve, amelyet Igor Lazin illusztrált, egy éve pedig a Cinemira szervezésében létrejött I. Gyerek-és Ifjúsági Film Pitch Fórum nyertese lett animációs filmtervével. Film, zene és könyvkritikákat is ír, számos sorozat storylinere, legutóbbi forgatókönyvét Pálfi Györggyel írta, a most mozikban futó Spirál dramaturgja. A MOME fotó, media design és animáció szakán tanít dramaturgiát, filmtörténetet, forgatókönyvírást és kreatív írást.

  • Toroczkay András: Boldog emberek (Magvető) - a könyv gazdája: Lemhényi Réka vágó, dramaturg (Taxidermia, Final cut)

Főhősünk a fiú, akit kollégái Jocónak hívnak, ismeretlen telefonálók pedig mint Süveges Csabát keresik. Ki is ő? Alföldi félárva, aki beteg apjával próbál szót érteni; tisztaságmániás szorongó?

Lemhényi Réka Balázs Béla-díjas alkotó, az elmúlt évek egyik leginkább foglalkoztatott vágója. A kolozsvári születésű szakember állandó munkatársa Pálfi Györgynek, együtt hozták létre a Taxidarmia, a Nem vagyok a barátod, Final Cut - Hölgyeim és uraim, a Szabadesés és az Úr hanga című alkotásokat is. Többször dolgozott együtt Hajdu Szabolccsal (Macerás ügyek, Tamara), de az érettebb generáció is szívesen foglalkoztatja, hiszen Szabó István Ajtó című Szabó Magda adaptációját és a világhírű lengyel filmrendező Jerzy Skolimovsky Essential killing című filmjét is ő vágta. Állandó munkatársa volt a népszerű Terápia című HBO sorozatnak, és tudását 2016-tól kezdve adja át az újabb generációnak az SZFE-n, mint osztályvezető tanár.

  • Vámos Miklós: Dunapest (Athenaeum) - a könyv gazdája: Kertész Zsanett forgatókönyvíró (A tanár – TV sorozat)

A könyv főszereplője ” az 1938-ban felépült Pozsonyi út 38-40. A 38-as szám csillagos ház volt 1944-ben, a vele egybeépített 40. pedig svájci védettségű is. E patinás bérház múltja és jelene köti össze a cselekmény két szálát. 

Kertész Zsanett ugyan csak három évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Németh Gábor és Szabó Iván által vezetett filmdramaturg osztályában, vett már részt több televíziós sorozat létrehozásában (A tanár, Oltári csajok, 200 első randi), és a Valami madarak című filmtervvel megnyerte az A-kategóriás Karlovy Vary Fesztivál keretein belül megrendezett MIDPOINT Feature Launch nagyjátékfilm-fejlesztő pitchfórum fődíját.

 

Moderátor: Lévai Balázs

A könyvekből részleteket olvas fel: Vecsei H. Miklós

 

Együttműködő partner: Ünnepi Könyvhét, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése