Bemutatkozik

Bemutatkozik a MOME

90 perc
Expresszó
Bemutatkozik a MOME

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, azaz a MOME a hazai alkotói és tervezői kultúra egyik legfontosabb intézménye. A Média Intézeten belül működő Média Design, illetve Animáció Szak tevékenységét maguk a hallgatók mutatják be.

MOME Média Design 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design képzésének célja gyakorlati és elméleti szakmai alapokat nyújtani az audiovizuális kommunikáció és az új média területén. Az oktatás mozgóképes része átfogja a kreatív folyamatot a projektek előkészítésétől az utómunkálatokig. A moderátor Misota Dániel ​röviden bemutatja az ország legrégebbi média design szakát, majd két, vizsgamunkaként készült videóklip megtekintése után az alkotókkal, az alapszakos képzés korábbi hallgatóival, Szatory Dorinával, Jenei Szilveszterrel, Válics Péterrel, Horvárh Gituval és Lukácsi Lizával a moderátor beszélget. 

​A program második felében levetítjük a Ne menekülj a csókok elől című tavalyi diplomafilmet, majd László Lilivel, 2020-ban végzett alumnával, a film rendezőjével találkozhatnak. 

MOME Anim 

A MOME Anim a hazai animáció egyik meghatározó kreatív műhelye, amelyben az oktatáson túl a tehetséggondozás és a tartalomfejlesztés is fontos szerepet kap. A program első felében animációs hallgatók mutatják be munkáikat. Ezt követően az utóbbi évek fesztiválsikereket elért diplomafilmjei közül nézhetünk meg kettőt, Kádár Melinda a Forrás és a torony és Hegyi Olivér Take Me Please című alkotását. 

A rendezőkkel Gelley Bálint beszélget filmjeikről és az animációs pályakezdés lehetőségeiről.

 

VETÍTETT FILMEK: 

  • Veress Nikoletta: Budapest Sportfőváros (2019)

Diák ID -film a „Budapest - Európai sportfőváros” programhoz.

  • Diószeghy Dániel: Budapest Sportfőváros (2019)

Diák ID -film a „Budapest - Európai sportfőváros” programhoz.

  • Bella Tamara: BOOKR Kids (2021)

Első nap pincérnőként egy forgalmas étteremben, Mim egy szűk csoport mellett találja magát, akik nem túl barátságosak vele. A nap egyre nehezebb, ahogy halad, és míg a többiek csak egy újabb munkanapnak tartják, Mim nem kezeli jól, és csúcsidőben hibázik. Mindenki rosszallóan néz rá, de Tati, a pénztáros lány emlékszik, milyen volt, amikor ugyanez történt vele, és segít Mimnek.

  • Diószeghy Dániel: Nem Adom Fel (2021)

A fogyatékossággal élő embereket segítő Nem Adom Fel Alapítvány számára készített, az otthoni és a személyes tér témájával foglalkozó diákfilm.

  • Molnár Ádám: Nem Adom Fel (2021)

A fogyatékossággal élő embereket segítő Nem Adom Fel Alapítvány számára készített, az otthoni és a személyes tér témájával foglalkozó diákfilm.

  • Veress Nikoletta: Loner (2021)

Egy történet, amely megmutatja, mi történik, ha két különböző szereplő ugyanazzal a lehetőséggel szembesül: egyikük megragadja és végül kalandozik új barátaival, míg a másik elutasítja, és semmi sem változik.

  • Teleki Kitti, Mészáros Bence: Ilyen dolgok voltak itt... (2019)

"Tibi és felesége, Timi egy kis faluban él Nógrád megyében, a

Magyar határon. Gyermekkoruktól kezdve ismerik egymást, ahol

mindketten állami őrizetben nőttek fel. A film egészében használt hangfelvételek

felvételek a velük folytatott beszélgetéseinkről. Nyíltan és őszintén beszélnek magukról, a mindennapi életről, a családról, a házasságról, mit jelent cigánynak lenni és a pusztító áradásról, amely nyolc éven át érintette az életüket. "

  • TPSRPRT: Rattle (2021)

A MA elsőéves hallgatói által készített videoklip az TPSRPRT magyar instrumentális rockzenekarnak.

  • Kádár Melinda: A forrás és a torony (2020)

Amikor az ökoszisztémát éltető forrás elapad, segélykérése beindít egy folyamatot, mely a világ összes erőforrását egy torony megépítésére fordítja. Ez látszólag romboló hatással van a környezetre, a toronynak azonban nincs más célja, mint a forrást újraindítani.

  • Hegyi Olivér: Take me please  (2018)

A film egy szakítás és velejáróinak lemodellezése: a fiú bizonytalan, a lány megelégeli ezt, a fiú találkozik a lány új fiújával, ami megrázóbb a vártnál, a fiú menekülni próbál, a fájdalom fokozódik, sodródik az árral, annyira sajnáltatja magát, hogy „bele is hal”, utána megint egymásra találnak, végül kénytelenek belátni, hogy ez mégsem működik.